Saturday, February 28, 2009

Vårkänslor



Det är fortfarande väldigt kallt, men våren ligger där och frestar i luften. Den gör det! Försökte ha ateljédörren öppen en stund, men det blev faktiskt för kyligt. 

Men bänken är ute i alla fall. Känns som ett litet vårtecken!

Friday, February 27, 2009

Stort är fint




Måste ju visa er hur snyggt det blev när jag "flippade över" en av de gigantiska tavlorna på sidan. Den som ligger ner heter "Om jag ligger helt stilla" och mäter 160x120 cm. Den något mer blå/rosa heter "Tio dagar i maj" och mäter 120x160 cm. 

Priset är 15 000:-/st 

Mitt dekadenta skrivbord



Igår kväll kom tre vänner förbi ateljén och drack lite kall cava. Mysigt! Nästan lika härligt var det att mötas av mitt dekadenta skrivbord i morse. Tyckte det såg trevligt ut med vackra papper, verktyg och en champagnekork. 

Nu låter det nästan som att jag lever ett lyxigt konstnärsliv. Men då kan jag meddela att jag fortsatte morgonen med att dammsuga och skura i butiken. Inte det minsta glamouröst med andra ord. 

Guld


Mycket riktigt. Jag lämnade Drömma butiken med en påse i handen igår. Kunde inte motstå den där den hängde och snyggade sig. Svart, guld, 70%. Vem hade kunnat låta bli?!

Idag klättrar jag runt på min stege med tavlor på ryggen. Ha ha ha! Jo, det var faktiskt det enda sättet att få med sig de stora tavlorna högt upp i luften. Kände mig som en sköldpadda. En guldig liten padda!

Nu hänger de stora akrylmålningarna på plats igen. Men den här gången har jag lagt den ena på sidan. Alla mina akrylmålningar är målade så att de kan hänga upp, ner, upp och ner, på sidan eller på andra sidan. Jag roterar dem när jag målar. 

Thursday, February 26, 2009

Vilken bra dag!



Vilken bra dag det har varit - är! Den fortsätter ju faktiskt flera timmar till. Om en stund ska jag gå bort till Drömma butiken i Haga med två gamla kollegor. Vi ska titta på alla Lottas saker och dricka ett litet glas med något gott. Känner jag mig själv rätt så kommer jag säkert att gå därifrån med en påse i handen. 

Även i dag har jag haft turen att träffa massor av trevliga människor i ateljén. Halsbanden med ugglor som precis har kommit hemflygandes från Australien flyger i jämn ström ut ur ateljén igen. De sprider sig över Sverige. En ska resa till Stockholm i helgen vet jag!

En trevlig kille från tidningen "Hallå Linnéstaden" kom förbi och sa snälla saker om min verksamhet. Det var ett sånt där spontanmöte som dröjer sig kvar som en bra känsla i kroppen under flera timmar! Skulle vara väldigt roligt att göra någonting tillsammans med den tidningen i framtiden. 

Nu har jag skyltat om lite igen. Kanske ska reda ut begreppen - muffinsbegreppen: 

Muffinskruka med blomma, 200:-/st
Muffins i betong, 400:-/st
Tårta i betong, från 500:-/st (stora 700:-)

Anemoner



Jag jobbar faktiskt bättre när jag är omgiven av vackra saker. Färska blommor till exempel! Kunde inte låta bli att köpa tre Anemoner när jag skulle springa till Järnia och köpa krokar. Blommorna fixade jag på vägen. 

Köper alltid av tjejen som står utomhus och säljer. Jag lider med henne i kylan. Tänk att stå där hela dagen i det här vädret! Man ser att hon är genomfrusen för hon rör sig liksom långsamt. Kan i och för sig bero på att hon är påpälsad som en Michelin gubbe också. Ha ha! 

Idag har jag arbetat med ett roligt grafiskt uppdrag. Visste ni inte det? Att jag frilansar lite. Jo ho då. Jag kan allt! (Oj, då. Nu har allt arbetande utan kollegor gett mig storhetsvansinne igen. Ingen som hyschar ner mig när jag sätter igång.) Men frilansande grafisk designer/copy-writer känner jag mig faktiskt som idag. En stund i alla fall. 

Ska strax återgå till att bli betong-gjutare/städerska/tavelmålare med färgfläckar på händer, armbågar och lyxklänningen igen!


Minikaniner


En av mina käraste ägodelar är en plastlampa som ser ut som en kanin! Min man har köpte den till mig från Design Torget. Varje kväll, när jag drar ner rullgardinen i sovrummet, klappar jag den "god natt" på nosen. 

De här små porslinskaninerna fick mig att tänka på min lampa. Pillade genast ihop dem till ett par örhängen. Nu väntar de på en lycklig ägare. Örhängen är inte riktigt min grej. Men om örhängen var min grej är det sånna här jag skulle vilja ha dinglandes i snibbarna. 

Ljus på fat


Det var faktiskt en av mina kunder som föreslog att man kunde ställa ett ljus på det fina betongfatet. Inte illa! Riktigt snyggt om jag får säga det själv. 

De tjocka blockljusen blir så vackra när det brunnit några timmar. Liksom ihåliga. Då lyser "collaget" nästan som fönstret i en kyrka. 

Faktiskt en av fördelarna med den här ruggiga årstiden - man kan ha levande ljus tända hela tiden!

Wednesday, February 25, 2009

Muffins!



Tror ni inte att påsen gick sönder?! Så klart den gjorde. Betong är ju svin-tungt. Hade kanske lite förträngt det i min iver att baka nya muffinsar. Jag åkte alltså spårvagn till min moster för att hämta betongen som jag gjöt i helgen. Tänkte slänga ner mina alster i en påse och bära det till ateljén, för att där arbeta vidare. 

Som tur var han jag se att min papperspåse från Coop började knaka i fogarna innan allt brakade i marken. Fick scoopa upp alltihop och bära det i famnen istället. Puh!

Men det var värt allt baxande och  bärande. Nu har jag knackat loss, slipat, målat och silikonat ihop delarna till färdig muffinsar. De står här på tork och väntar på ett sista lager lack. Lycka!

Man blir glad av att se på dem. Jag ska göra fler! Är inte det ett perfekt vårtecken - att ställa ut sin lilla betongmuffins i trädgården. 

Våren har kommit när: 1. Man kan ta på sig gympaskor utan att frysa. 2. Pärlhyacinterna blommar. 3. Grannen ställer ut sin betonmuffins i trädgården.

I ateljén finns nu en gul, en röd och en cerise. 400:-/st

Japanska papper



Kunde inte låta bli. Jag har beställt vackra ark med japanska papper. Inget är det andra likt. Guld, färg, mönster. Jag njuter av att titta på dem. Inser att jag inte kommer att använda allihopa själv så om ni vill så kan ni få köpa. 

Kom förbi och botanisera bland färgprakten!

50:-/liten rulle, ni får tänka på att de har rest långt.

Prinsesstårtor på fat



Det sista jag gjorde innan jag släkte och låste i ateljén igår var att spraya ett extra lager lack på mina fina betongfat! Imorse när jag kom hit var allt torrt och snyggt. Nu står de här och glittrar. 

Idag är det muffins som gäller. Ska strax åka bort till min mosters trädgård och knacka muffinsdelar ur sina formar. Tjohoo!

Tuesday, February 24, 2009

Hårt och vackert


Tänk att något stenhårt och grått kan bli så vackert med lite färg och spraylack. Det ser nästan ut som en spetsduk men det är faktiskt bara lite betong med färg på. Kommer att passa fint att ställa en av de nya prinsesstårtorna på!

Bubbla


Jag hittade ett stor glasbubbla, ett akvarium, i min mosters källare när jag var där i helgen. Vet att jag egentligen inte borde fylla min redan välfyllda ateljé med en endaste liten pryl till. Men det blev rätt härligt att stoppa bubblan full med påsarna man får när man köper ett halsband. 

Lyser upp lika fint som en vas fylld med färska blommor!

Krokar och skenor



Det här ser kanske bara ut som vanliga krokar. Men för mig är det fantastiskt! Jag kan mycket, men borra i stenvägg är inte riktigt det jag är bäst på. Helt ljuvligt att få hjälp av en stark snäll mosters man som kommer fullt utrustad med borr, plugg, skruv och tålamod. 

Nu kan jag hänga upp min jacka och få upp min väska från golvet. Tjohoo! Det här är lycka när den är som bäst. Krokar och två nya två meters skenor att hänga tavlor på!

Borra!


Idag ska det borras! Mosterns man kommer och hjälper mig idag. Fler Elfa skenor ska upp på de skyhöga väggarna. Nu ska tavlorna upp från golvet! Tjohoooooo!

Monday, February 23, 2009

Tack för att ni inte är tysta!


I helgen kom det in ett jätte trevligt par i ateljén och hälsade på. Det visade sig att de var på besök från Lidköping. Dom hade hittat mig på nätet och läste min blogg! Visade sig att vi delade kärleken för bokstäver, tavlor, keramik och spanska skor!

Idag var det en annan härlig dam som stack in huvudet och med ett stort leende utbrast "Jag hinner inte stanna för jag har lyckats få tag på en rörläggare som ska komma hem till mig idag!" 

Men några ord han vi byta. Hon ska komma tillbaka och intervjua mig. Kul! Hon pluggade på konstskola och ville höra allt om hur jag gjorde när jag startade min ateljé/butik/verkstad. Jag ser fram emot att träffa henne igen, för jag blev glad bara av den korta stund vi han prata idag. 

En stund senare kom två av de fina tjejerna som jobbar på Björns Bar förbi. Jag ska ju få måla på deras vägg. Nej, inte på en tavla, direkt på själva väggen. Det kommer att bli så bra! Men det är ett viktigt datum som ska luskas fram innan jag börjar målandet. Vi pratade lite fram och tillbaka om vilken dag det kan vara som baren öppnade. Den sjunde februari 2006 kom vi fram till. 

Jag har sagt det förr, men jag vill säga det igen. Det är så kul när ni kommer förbi och frågar, lånar, beställer, delar med er och peppar mig. Tack för att ni inte tyst smyger förbi, så där som vi hövliga svenskar så lätt gör, utan kommer in och är underbara!

Nya halsband till Design Torget i Göteborg


Jag är så sugen på att det ska bli vår nu! Jag vill ha klänning, vårskor och slippa svabba av mitt fina ateljégolv flera gånger om dagen. Trött på slaskigt, grått, smutsigt Göteborg. 

Design Torget i Göteborg mailade en order på nya halsband. Jag fixade snabbt ihop ett gäng med glada, pigga halsband i vårfärger! Det finns nog fler än jag som längtar efter det. 

"Kända" från tidningen




Två av mina "stora gigant tavlor" (120 x 160 cm) har redan varit med på bild i Linnébladet en gång. Då hängde de på väggen i min ateljé. Nu har det blivit fotograferade igen. 

En av vännerna på Björns Bar hade tidningen Allt i hemmet hemma hos sig i helgen. De gjorde ett inrednings reportage om spegelvända lägenheter i samma hus. Tidningen var först hemma hos henne och fotograferade och gick sedan hem till grannen som har en exakt likadan lägenhet - fast spegelvänd. 

Takhöjden i lägenheterna är nästan lika fantastisk som i min ateljé. Här är det 3.70 cm till tak. För att väggarna inte skulle kännas vita och tomma lånade hon de två stora tavlorna inför fotograferingen. 

Ska bli spännande att se om de kommer med! Pressläggningen är lång. Det kan ta allt ifrån en månad till ett år innan vi får se resultatet. Vid det laget kanske mina tavlor har hittat ett nytt, alldeles eget hem. 

15 000:-/st är priset. 

Lyckokaka i Vecko Revyn


Joho då! Visst är det min mintgröna lyckokaka som ligger där på uppslaget "Kvinnligt sockersött" i senaste numret av Vecko Revyn!

Sunday, February 22, 2009

Betong i snön


Det är snö på marken. Men jag tänker gjuta betong idag i alla fall. Kan inte vänta längre. Jag har betongabstinens!

Saturday, February 21, 2009

Ny akrylvägg



Ett par, som bor i kvarteret vid ateljén, har lånat hem de två jättestora tavlorna eftersom de ska få sitt hem fotograferat av en inredningstidning. 

En bra anledning för mig att fixa i ordning en ny akrylvägg!

Har ägnat alldeles för mycket tid åt att klättra upp och ner på min stege och försöka få till raka linjer. Asch, vem gillar egentligen perfekt?! Det är charmigt med lite huller om buller känsla. Eller hur?! 

Kul att få upp tavlorna på väggen. Det är lättare att se detaljer, färger och strukturer när de kommer upp från golvet!

Fönster




Nu snöar det utanför ateljé fönstret igen. Men inte så mycket att det lägger sig på marken. Det bara slaskar i luften. Jag möblerade om lite i fönstret för att pigga upp mig själv. 

Collageljus, hjärt-magneter i betong och en klassisk "jag vill vara det där minnet som får dig att le"

Friday, February 20, 2009

Nästan som tulpaner




I förmiddags var jag runt på lite olika kontors-/konstnärsmaterial ställen. Jag blir inspirerad av att gå runt och nypa i papper, titta på olika tejpsorter, köpa små etiketter. 

Jag hade tur. För idag jobbade Christin på In Ex. Hon är en sprudlande, karismatisk konstnär. Insåg plötsligt att det är henne jag har gått och längtat efter. Har ju fnulat lite på vem jag skulle kunna bolla olika idéer med. Någon att få tips och råd av när det kommer till "hur gör man om man vill ställa ut på ett galleri i en annan stad" eller "vågar jag hålla kurser för att inspirera andra"? 

Gick ifrån In Ex med flera påsar fyllda av material och ett stort leende på läpparna. Blir lite skrattig när jag tänker på hur Christin stod där i butiken och skrek "Bort med jante! Bort med jante!" till mig. Ibland är det ju härligt att höra en annan kreativ människa säga (skrika) till en att det man gör är fint. 

Just det. Det var ju det jag egentligen skulle skriva om. Kräpp papper! Nästan som tulpaner. Jag rullade ihop dem och ställde hela alltet i en vas. Evighets tulpaner!

Fortsättning


Igår låg det ett kuvert och väntade på mig när jag kom hem! Ett sånt där vitt kuvert, som ser ut som en räkning, på ett sätt också är det, men mest av allt är ett glädjebesked!

Fortsättningen på "skriva kreativt" blir av. Det var kallelsen (räkningen) som låg där och glittrade på hallmattan. Folkuniversitetet har lyckats få ihop en liten grupp som ska få äran att lyssna till Sofie Jansson flera timmar i veckan under åtta veckor. 

Sofie har en speciell förmåga. Hon får mig att göra som hon säger. Det är ganska ovanligt. Jag är inte så bra på att gå på kurs. Är en sån där jobbig deltagare som tycker att "Så där kan man ju också göra, men jag gör så här istället." Genom åren har jag läst sjöfart, kalligrafi, grafisk design och försökt mig på art school. Den sistnämnda var jag tvungen att hoppa av. Det gick för långsamt. 

Men Sofie har en förmåga att lägga upp de tre timmarna på ett kreativt, intensivt och inspirerande sätt. Oftast drar hon igång en övning så fort man har satt sig. Inte ens jag hinner tycka att det blir segt. Det är en bedrift att kunna inspirera andra människor till kreativa stordåd mellan kl 18 och 21.15 en vardagskväll. 

Vet ni vad kvinnan har gjort nu då? Jo, ser ni. Hon har frikostigt lovat mig att testlåna den lilla Singermaskinen hon har i källaren. En symaskin! Precis som jag önskade mig. Snö, mörker och kyla känns lite mer uthärdligt nu när jag vet att jag har så mycket nytt och kul framför mig!

Thursday, February 19, 2009

Österlen


Det är svårt att känna hopp om våren vissa dagar. Idag till exempel. Väldigt kallt. Till och med snö. Men om allt går som det ska så kommer jag att åka ner till Österlen en sväng i början av april. Med en bil fylld av tavlor. Jiipiiee!

Kolla in det supermysiga Östangård i Borrby!


Malinka klänning


Lägg namnet Carina Östlund på minnet! Hon kommer att bli en stjärna. I min bok är hon redan det, men snart kommer resten av världen att inse det också.

Vi träffades för ... fyra år sedan måste det nog vara. Jag jobbade på Nudie Jeans/Denimbirds och vi använde Carina som modell till våra säljböcker. Hon fick tålmodigt ta på sig alla plaggen, i alla olika nyanser. Klick, byt, klick, byt, klick. Ja, ni fattar! Mycket kläder. Många bilder. 

Det var jag, Carina och kameran i ett litet rum med megastarka lampor/strålkastare. Vi pratade, skrattade och lärde känna varandra. Genom åren fortsatte vi att arbeta tillsammans på fotograferingar och visningar. Det var alltid lätt och kul att ha med Carina! Hon är en "inga problem tjej"! 

Nu satsar hon på sin dröm. Hon syr en klänning. Jo EN. Inte tusen modeller, inga kollektioner och framför allt ingen nervig trend-stress. Carina syr en klänning, en modell. Storleken justerar hon så klart efter personen som ska bära den. Å nu till det bästa - tygerna!

Tror inte hon har gjort en enda Malinka klänning i samma tyg. Det är blommigt, illrosa. Det är vad du vill! Igår levererades min alldeles egna Malinka till ateljén. Tog på mig den med en gång. I går kväll hängde jag den på en galge som jag kunde se från sängen. Den var det sista jag såg innan jag somnade och det första när jag vaknade imorse. Jag är kär! Måste nog beställa en, två, eller tre till!

Wednesday, February 18, 2009

betongdags


Idag kom en av mina favoritkunder förbi och köpte de ruffa/snygga små betongkrukorna med blåa detaljer! I den ena var det, för tillfället, en krokus. I den andra en pärlhyacint. Å så satt det "kärleks lappar" i jorden!

Det är hög tid för mig att gjuta nya betongsaker. Det är riktigt utplockat i kruksortimentet. Muffinsar och tårtor är det många som frågar efter också. 

Världens starkaste och snällaste moster lovade att svänga förbi lämpligt byggvaruhus och bunkra upp med material. Det är i hennes trädgård produktionen sker!

symaskin


Jag tror jag måste skaffa mig en symaskin! Kanske kan önska mig pengar till en begagnad maskin, när jag fyller år om några veckor. 

Tror inte att jag kommer att sy massor av kläder. Men små påsar att stoppa söta betonghjärtan i kanske. Jag var inne på Press Stop häromdagen. Rotade runt bland alla glossiga, inspirerande magasin. 

Jag bara älskar den här bilden. Den gör mig lycklig och varm! 

vad som helst



"jag klarar vad som helst allt"

Ännu fler valmoblommor



Nu har jag en hel grupp med "valmoblomms tavlor" i olika storlekar, klara i ateljén. Från 800 - 1200:-/st


Tuesday, February 17, 2009

valmo



Jag har gjort en hel samling med lite mindre akryl tavlor. Det är valmoblommor på dem. Å texter så klart!

"drömmar kyssar stunder livet är underbart"